Menu Sluiten

PMS Kleuren

PMS Kleuren

Wat zijn PMS Kleuren ?

Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Dit is een belangrijk gegeven voor bijvoorbeeld logo’s en bedrijfskleuren en andere zaken die er altijd exact hetzelfde uit moeten zien. Elk uniek nummer staat voor een unieke kleur, maar de ondergrond kan ook nog voor specifieke effecten zorgen. Er wordt dan een code toegevoegd aan het nummer voor bijvoorbeeld coated, uncoated of mat, enzovoort.

Stel je voor dat je moet drukken in twee kleuren, bijvoorbeeld rood en groen. Je kiest dan uit de waaier welke kleuren je wilt, je legt de nummers vast en vanaf dan kun je altijd, bij elke drukker, weer dezelfde kleurkwaliteit drukwerk krijgen.

Beoordeel kleuren nooit op je beeldscherm. Ieder beeldscherm zal de kleur namelijk anders weergeven wegens andere kleurinstellingen. Als je een foto op 2 schermen naast elkaar bekijkt, zul je hoogstwaarschijnlijk kleurverschil gaan zien. Wanneer je een kleur uit een PMS-waaier kiest, dan ben je verzekerd van welke kleur je uitkiest en straks ook zult terugzien in je drukwerk.

Wat betekenen Pantone C, Pantone U en Pantone M?

De bedrukte kleurenwaaiers onderscheiden zich door drie verschillende papiersoorten waarop de kleuren gedrukt worden. Dit zijn: glanzend gecoat (gecoat), ongecoat (ongecoat) en mat gecoat (mat). 

Hetzelfde kleurrecept wordt gebruikt voor het afdrukken op de verschillende papiersoorten. Het uiterlijk van een kleur kan echter variëren, afhankelijk van het papier waarop wordt afgedrukt. Het doel bij het creëren van het Pantone Matching System was niet om een ​​uniform uiterlijk van de kleuren te bereiken, ongeacht het substraat, maar om verschillende papiersoorten te printen met een uniform kleurrecept.

De speciale kleuren van Pantone zijn niet alleen met hun eigen nummers aangeduid, maar ook met een bijbehorende afkorting voor het papier. Bekijk ook onze Bedrukte T-shirts met de kleur die u wilt

PMs kleuren om te drukken op bedrijfskleding